Zemřel miláček tisíců lidí, Karel Gott

Zemřel miláček tisíců lidí, Karel Gott image not found

Včera před půlnocí nás navždy opustil člověk, který tisícům lidí přinášel radost. Zemřel ale hlavně milující otec 4 dcer a manžel! Je toho plný web, proto vám chceme přinést jen tichou vzpomínku!

Karel Gott se narodil 14. července 1939 v Plzni. S rodiči se přestěhoval do Prahy, kde se hlásil na Uměleckoprůmyslovou školu. Tam ho ale nepřijali, tak se nakonec stal elektromontérem. Jeho kariéra začala v r. 1952, když se přihlásil do soutěže Hledáme nové talenty. Jeho talentu si všiml Karel Krautgartner a nabídl mu vystupování s orchestrem. O dva roky později začal studovat Státní konzervatoř, obor operní zpěv.

První oficiálně vydanou písní, kterou Karel Gott nazpíval, je duet s Vlastou Průchovou Až nám bude dvakrát tolik (1962). O rok později nastoupil do populárního Divadla Semafor a ve hře Zuzana není pro nikoho doma si zazpíval písničku Oči sněhem zaváté, která jej proslavila.

V roce 1964 dostal svého prvního Zlatého slavíka. Poté si zazpíval i ve filmech jako Limonádový Joe, Kdyby tisíc klarinetů nebo Starci na chmelu. Posléze slavil úspěchy s hity Čas růží a Lady Karneval a začal být populární i v zahraničí, především v Německu.

Během 70. let už byl hvězda, vydával jednu desku za druhou a koncertoval doma i v zahraničí. V r. 1973 se mu narodila dcera Dominika a zazářil písní Kdepak ty ptáčků hnízdo máš ve filmu Tři oříšky pro Popelku.

Druhá dcera Lucie se mu narodila v roce 1987.

Jeho úspěchy neskončily ani po revoluci. Založil agenturu GOJA a začal vystupovat Lucií Bílou, s níž vydal album Duety. Do výšin ho opět vyzvedly hity jako Když muž se ženou snídá nebo Být stále mlád.

Gott za dlouhá léta posbíral 42 Slavíků, titul národního umělce, Zlatou jehlu Polydoru, dva Zlaté klíče festivalu Intervize, zlatou a bronzovou Bratislavskou lyru, Stříbrného a Bronzového lva rádia Luxembourg, Zlatou harfu ve Stuttgartu, Trophée nationale na přehlídce MIDEM v Cannes, cenu Třešňové květiny na festivalu v Tokiu a množství zlatých a platinových desek.

Karel Gott zemřel 1. 10. 2019 v kruhu své rodiny, manželky Ivany a dcer Charlotty Elly (13) a Nelly Sofie (11). UPŘÍMNOU SOUSTRAST!

(zdroj: novinky.cz)

 

 

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář