Záhorská cyklostezka

Záhorská cyklostezka image not found

Cyklostezku Bečva zná nejspíš každý. Ale znáte Záhorskou cyklostezku?

Záhoří je kraj v předhůří Hostýnských vrchů, nad Moravskou bránou. Začíná v Lipníku nad Bečvou a přes Hlinsko, Kladníky, Bezuchov, Nahošovice, Hradčany, Podolí, Tučín, Radslavice, Grymov a Jadran se dostanete zpět do Lipníka.

Po cyklostezce vjedeme na osecký most, přejedete Bečvu se po druhém břehu se kousek vrátíme do Nových Dvorů. Odtud vyjedete před Hlinsko. V lese nad silnicí je archeologickými vykopávkami doloženo osídlení z pozdní doby kamenné (4000 – 2000 př. n. l.). V Hlinsku samotném je k vidění na vršku nad obcí kostel sv. Bartoloměje. Z Hlinska se vydáte do vesnice Kladníky, kde odbočíte doprava, za hřištěm po 200m doleva. U dřevěného křížku znovu doleva, kde cesta stoupá k Bezuchovu. V Bezuchově se přes hlavní silnici a mezi rodinnými domky dáte doprava a nově vysazenou alejí k Dřevohostickému lesu (pozor na začátku na závoru). Lesní cesta vás zavede do Nahošovic a hned na kraji se dáte doprava na hlavní silnici směrem na Hradčany.
V Hradčanech za mostem doleva, širokou polní cestou přes horizont do Podolí, kolem Western clubu, na hlavní silnici doleva, 100 m před koncem vesnice doprava a přes kopec do Tučína. Na návsi mineme Hostinec u rybníka a na hlavní silnici odbočíte doprava., kolem sportovního areálu s koupalištěm dojedeme po silnici III. třídy do Radslavic. Uprostřed vesnice se dáte vlevo na Prosenice a před mostem přes Bečvu odbočíte doprava na cyklostezku. Ta vás přivede kolem jezera Jadran a Oseckého jezu do Lipníka n.B.

Zajímavosti na trase:

Podhůra - archeologické vykopávky dokládají osídlení z pozdní doby kamenné.

Hlinsko - nad obcí kostel sv. Bartoloměje.

Tučín - koupaliště bylo postaveno v místě bývalého travertinového lomu v roce 1940.Je napájeno podzemní přírodní minerální vodou teplou 21 - 22 °C z bývalého lomu.
Radslavice – koupaliště (včetně občerstvení a sportovišť), jezdecký areál Dostihové závodiště Radslavice, Pavel Složil (úspěšný trenér a jezdec v překážkových dostizích), tel: 581 204 301, konají se zde dostihy, parkurové závody, vozatajské závody a další. V obci je na návsi vybudována cyklistická odpočívka - kryté posezení v přírodním prostředí v těsném sousedství obchodů.
 

Tak teď už stačí jen počkat na jaro, nažhavit kola a vyrazit!



(zdroj: vepanacestach.webnode.cz)

Komentáře (1)

  • Záhorák

    Sunday, January 26, 2020

    Muzete se alespon slusne vyjadrit, proc mi mazete komentare? Napsat mi muzete na email moote@centrum.cz. Dekuji za vasi korektni reakci.

Přidat komentář