Skauti v muzeu

Skauti v muzeu image not found

Hned po Patovi a Matovi se v sálech Staré radnice usadili skauti.

Výstava „Buď připraven!“ připomene výročí 100 let skautingu v Hranicích a zavítat. Každé období, kterým skauti prošli od prvního oddílu přes tři zákazy až po posledních 30 let, propojuje symbolické lano.

Skauting jako hnutí pro mládež vznikl v Anglii roku 1908 a do naší vlasti si našel cestu již o tři roky později, kdy Antonín Benjamin Svojsík začal překládat britské příručky pro skauty. Prvními skauty v Hranicích se stala skupinka místních dospívajících sokolů a pražský skaut Láďa Hrubeš, který právě začal studovat na vojenské akademii v Hranicích, v září 1920.

Ke skautským táborům patří i v dnešní době podsadový stan a indiánské týpí. A to nechybí ani na výstavě. Interaktivní část výstavy přibližuje veřejnosti názorně některé z dovedností, bez kterých se skaut neobejde – jako přesnost při zatloukání hřebíku či nápaditost při stavbě skautské základny.

Další akce k výročí plánují hraničtí skauti na víkend 19. a 20. září. Veřejnost se může těšit například na promítání videí z činnosti skautů z posledních 30 let nebo na prohlídku permakulturní zahrady.

Každý, koho skauting zajímá ji může navštívit celé léto, až do neděle 20. září. V pátek 18. září v 17h proběhne dernisáž.

(Foto: J. Necid)

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář