Vstoupili jsme do masopustního období

Vstoupili jsme do masopustního období image not found

Líbil se vám adventní věnec, který byl letos poprvé před hranickým zámkem? Doba vánoční už je za námi a proto se věnec proměnil. Zmizely z něj vánoční ozdoby, chvojí i svíčky a vystřídaly je pentle, balónky a masky. Bude nám připomínat masopustní období, ve kerém se právě nacházíme. Věděli jste to?

Masopust začíná po svátku Tří králů a končí na Popeleční středu. Její datum je proměnilvý a závisí podle data Velikonoc. Zvyky, které se v tuto dobu dodržují, pocházejí již z předkřesťanské doby. Tehdy takto staří Slované oslavovali konec zimy. Také ve starém Římě se předjaří spojovalo s oslavou plodnostni božstva.

Slovo masopust evokuje svým názvem půst od masa. Ale vlastně to bylo naopak,  v tomto období se hodovalo a veselilo pře dobou půstu. Lidé si užívali zabíjaček, zábavy a tance. Poslední tři dny před Popeleční středou se konají různé rituální úkony, průvod masek, scénické výstupy a končí taneční zábavou. U nás tato tradice sahá až do 13. století. 

Letos bude masopustní neděle 27. února a Popeleční středa ve středu 2. března. Velikonoce budou za 40 dní po Popelečníé středě. Začínají tedy na Květnou neděli 10. dubna. Velikonoční neděle je o týden pozdějí, 17. dubna 2022.

(mesto-hranice.cz, wikipedia.org)

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář