I Hranice pomáhají! Připojují se i známí lidé!

I Hranice pomáhají! Připojují se i známí lidé! image not found

Ukrajinské maminky uítkají z Ukrajiny s dětmi v náručí. Nemají nic, je zima. Zůstaly na to samy, muži na Ukrajině mají povinnost bojovat a nesmí opustit Ukrajinu. 

Hranice také poskytnou  pomoc ukrajinským uprchlíkům. Hranice přijímají ženy a děti a poskytují jim potřebnou péči. Starosta Jiří Kudláček a krizový štáb organizují přepravu z Polska, ubytování a stravování. Městští policisté se zapojili do přímé pomoci lidu a uprchlíkům z Ukrajiny.

Pokud můžete nabídout jinou pomoc, můžete volat na telefon starosty města J. Kudláčka 602 514 379.

Pomoc již poskytly Lázně Teplice nad Bečvou, Domov seniorů Hranice, Sokol Hranice, Galerie M+M. Obec Ústí nabídla autobus. Kdo měl možnost sedl za volant a jel 5 hodin tam a 5 hodin zpět, aby vyzvedl ukrajinské uprchlíky. My tady v Hranicích a okolí jsme pomohli skoro 60 maminkám a dětem. Některé jsme posadili na vlaky, pro jiné příjíždějí rodiny z celé Evropy. Dvanáct osob máme ještě v lázních Teplice. Zapojil se penzion Růžek, Domov seniorů, Ekoltes a řada občanů.

Zapojil se i hranický cestovatel Tomáš Vejmola alias Tomík na cestách. I on sám odjel na ukrajiské hranice, aby tam vyzvedl maminky a jejich děti, ktří potřebovali pomoc! "Každou chvíli tudy projel autobus plný maminek s dětmi, ale bez mužů. Každý chlap od 18 do 60 let musí totiž zůstat na Ukrajině a bojovat. Jen co jsme přijeli k hranicím, přeložili jsme z dodávek do kamionu náklad zdravotnických pomůcek, které darovala hranická i přerovská nemocnice. Kamion pak potřebné veze rovnou za hranice na Ukrajinu tam, kde je potřeba. Taky děkujeme řediteli nemocnice v Hranicích za bleskovou akci a sehnání potřebných věci! Se mnou se v řízení střídá Alex, kluk z Běloruska, který žije v Praze. Hledal, jak může pomoct, tak se na soc. sítích dočetl v nějaké skupině, že někdo od nás z Hranic na Moravě hledá řidiče na tuto cestu. Sedl do auta a z Prahy hned vyrazil. Rodiny jsme přivezli do Hranic, kde se postupně ubytovávají. Díky panu starostovi, panu Horákovi a dalším, kteří momentálně řeší další postup. Miliony lidí na Ukrajině totiž potřebuje pomoct. Ubytování nabídla paní ředitelka domova důchodců u Kostelíčka. Děkujeme!"

 "Strejda má v březnu 60 let, tak musel zůstat na Ukrajině," svěřila se mu jedna z žen! "Na ukrajinské straně je kolona až 15 km aut čekající na přejezd do Polska. Za jeden den se kolona posune o kilometr."

Hranický doktor Dyma s ukrajinskými kořeny zorganizoval v pátek rychle honem akci, obvolal kamarády s dodávkama a volné řidiče, kteří by pro maminky s dětmi rychle přijeli. Nikdo nepřemýšlel a vyrazil.

My umíme zabojovat! Děkujeme!

(mesto-hranice.cz, T. Velmola)

Komentáře (0)

    K tomuto článku zatím nejsou žádné komentáře! Budte první!

Přidat komentář